Асен Разцветников

1897 – 1951
България

Асен Разцветников (псевдоним на Асен Петков Коларов) е български поет, писател и преводач.

Той е роден в с.Драганово – Велико Търново, през 1897г. Бащата му е учител, но притежава и земеделско стопанство. Майка му пее много хубаво, а дядо му Петър е цигулар. Средно образование получава във Велико Търново, а в Софийския университет завършва славянска филология и право през 1926. Продължава образованието си във Виена и Франкфурт на Майн. Работи като юрист и учител. От 1934 г. се отдава на литературна дейност – сътрудничи на списанията „Нов път“ и „Златорог“.

От 1917г. сътрудничи в пролетарския печат със стихотворения, фейлетони, хумористични разкази и сценки. Публикува в сп.„Нов път“ и в.„Нов път“ като част от „четворката“ млади (А.Разцветников, Н.Фурнаджиев, А.Каралийчев, Г.Цанев), която след литературно четене, са обвинени от съпартийците си от БКП в сътрудничество с буржоазията. Заради възникналите разногласия Разцветников се дистанцира от левите идеи, прекратява сътрудничеството си в сп.„Нов път“ и започва да сътрудничи на списанието на Владимир Василев, „Златорог“.

През 30-те години насочва повечето си усилия към творчеството за деца, резултат от което са множество книги с гатанки, стихотворения и приказки.

След 9 септември 1944г. работи в Института за художествени преводи към Министерството на информацията.

Занимава се и с преводи от старогръцки, френски и немски език и пише по въпросите на преводаческото майсторство. От 1938 до 1944 година е издател-редактор заедно с Емил Коралов и Лъчезар Станчев на популярния вестник за юноши „Весела дружина“.

Умира на 30.07.1951г. в Москва.

КРЕДИТ: По материали от LiterNet и Wikipedia.

Произведения

- Д
- К
- М
- П
- Т
- Я
prikazki.eu