Вълшебни приказки

Вълшебната бъчва

Препоръчва се за възраст над 5 год.
1мин
чете се за

Имало едно време един човек, който веднъж изкопал в нивата си една бъчва. Занесъл я вкъщи и казал на жена си да я почисти. Жената започнала да четка отвътре и изведнъж бъчвата започнала да се пълни с четки. Колкото и четки да вадела жената, други се появявали на тяхно място. Мъжът продал четките и с парите семейството заживяло много по-добре.

Веднъж случайно в бъчвата паднала монета. Веднага четките изчезнали и бъчвата започнала да се пълни с пари. Така семейството забогатяло, защото вадели колкото си поискат пари от бъчвата.

Мъжът имал много стар дядо, който също живеел в къщата. Той бил слаб и ръцете му треперели. Тъй като нищо друго не можел да прави, внукът му го накарал да вади парите от бурето. Старият дядо работил, работил, но по някое време много се уморил и не можел да продължава вече. Но внукът много се ядосал и му се развикал, че е мързелив и не иска да работи.

Накрая силите на стария човек го напуснали, той паднал в бурето и умрял. На часа парите изчезнали и бурето се напълнило с умрели дядовци. Тогава мъжът трябвало да извади всичките умрели дядовци и да ги погребе и заради тези погребения изхарчил всичките пари, които преди били събрали. Тъкмо успял, но бурето се счупило и останал точно толкова беден колкото бил и преди.

КРЕДИТ: Превод от английски език © prikazki.eu 2019 – из The Chinese Fairy Book, ed. by Dr. R. Wilhelm; Корица: Момче и воден бивол под дърво., Неизв. автор – експонат в British Museum

prikazki.eu