Няма дете, което да не бъде очаровано и да не откликне на колоритната и фантастична красота, на разнообразните теми и герои, които обитават приказния свят на древен Китай.

Много от народните и вълшебните приказки се фокусират и разглеждат вездесъщи ценности като уважение и любов към културата и традицията, преклонение пред знанието и мъдростта, скромност и отговорност.

Корените на китайското приказно творчество се крият в Западна Азия и Индия, но приказките на Китай са пропити от многовековната култура и традиция на страната и са силно повлияни от традиционните религии – Даоизъм, Конфуцианство и Будизъм.

Подобно на „Приказки от 1001 нощ“ тези истории биха увлекли и по-възрастни читатели. Произведения като „Цветята феи“, „Кралят на мравките“ или „Князът на Хуайнан“ са многопластови и ни потапят в дълбините на източната мистика и мироглед. Историите третират вечните въпроси за щастието на индивида и реда в човешкия свят по оригинален, завладяващ и запомнящ се начин.

Включените тук истории представляват колекция, която е създадена да допълни и разшири представените досега произведения от приказната съкровищница на Китай. Приказките са специално подбрани и се публикуват за първи път на български език. Надяваме се тези истории от далечен Китай да доставят на българските читатели толкова голямо удоволствие, колкото на техния селекционер и преводач Л.Петкова.

Произведения

- З
- Л
- Я
prikazki.eu