Митове & Легенди

Как изглеждат животните

2мин
чете се за

Никой не знае как са изглеждали животните в началото, когато били създадени. Но след време, те започнали да не харесват телата си. Онези, които живеели във водата, искали да ходят по земята. Тези, които ходели по земята, пожелали да летят във въздуха. Но тъй като не можели, така се натъжили, че до едно се изпокрили в хралупи, дупки и пещери. На зелените растения също им станало много мъчно, клюмнали и увехнали.

Богинята на Слънцето погледнала надолу и видяла цялото това нещастие. Слязла на земята и попитала животните и растенията какво да направи, за да бъдат отново щастливи.

Кенгуруто поискало силни крака, за да може да скача и дълга опашка за равновесие.

Прилепът поискал крила, за да може да лети като птиците.

Гущерът поиска крачета, за да не му се влачи коремчето по земята, докато пълзи.

Богинята на Слънцето изпълнила всичките желания и пак се издигнала в небесата. Но знаела, че след тези промени, животните няма да останат задълго щастливи.

Например бухалът поискал огромни блестящи очи, но заради това, сега живее в тъмнина и може да ловува само през нощта. Лепкавите буболечки поискали да приличат на клончетата, по които пълзят, но заради това, вече трябва да седят неподвижно с часове.

Нещата, за които да помислим

Богинята на Слънцето си прави труда да разбере какво иска всяко животно и да изпълни желанието му. Има ли нещо друго в тази история?

Богинята на Слънцето знае, че дори да получим точно каквото сме искали, това няма да ни направи щастливи за дълго. Скоро ще се отегчим и ще поискаме нещо друго. После и то ще ни писне.

Ако искаме да сме задълго щастливи, е по-добре да се променяме отвътре – да се погрижим за ума и поведението си, вместо да променяме външността си. Ето как ще знаем повече, лесно ще се справяме с трудностите и винаги ще имаме добри и верни приятели.

КРЕДИТ: The shape of the animals, Children’s Book of Aboriginal Stories, Saxby PridmoreCopyright University of Tasmania 2012; ПРЕВОД от английски Л.Петкова, ©prikazki.eu 2021

Всичкитворби