Митове & Легенди

Как изглеждат животните

2мин
чете се за

Никой не знае как са изглеждали животните, когато били създадени от Великия Дух. Но след време те започнали да не харесват телата си. Онези, които живеели във водата, искали да ходят по земята. Тези, които ходели по земята, пожелали да летят във въздуха. Но тъй като не можели, така се натъжили, че до едно се изпокрили в хралупи, дупки и пещери. На зелените растения също им домъчняло, клюмнали и увехнали.

Богинята на Слънцето погледнала надолу и видяла цялото това нещастие. Слязла на земята и попитала животните какво да направи, за да бъдат отново щастливи.

Кенгуруто поискало силни крака, за да може да скача и дълга опашка за равновесие.

Прилепът поискал крила, за да лети като птиците.

Гущерът поискал крачета, за да не му се влачи коремчето по земята, докато пълзи.

Богинята на Слънцето изпълнила всички желания и пак се издигнала в небесата. Но знаела, че и след тези промени, животните няма да останат задълго щастливи.

Например бухалът поискал огромни блестящи очи, но заради това сега живее в тъмнина и ловува единствено нощем. Едни буболечки поискали да приличат на клоните, по които пълзят. Заприличали на пръчици, но сега седят неподвижно с часове.

Нещата, за които да помислим

Богинята на Слънцето спита какво иска всяко животно и изпълнява желанието му. Има ли нещо друго в тази история?

Богинята на Слънцето знае, че дори да получим точно каквото в момента желаем, това няма да ни направи щастливи за дълго. Скоро ще се отегчим и ще поискаме нещо друго. После и то ще ни втръсне.

Ако искаме задълго да сме щастливи, е по-добре да се променяме отвътре – да се погрижим за ума и поведението си, вместо да променяме външния си вид. Ето как ще знаем повече, лесно ще се справяме с трудностите и винаги ще имаме добри и верни приятели.

КРЕДИТ: The shape of the animals, Children’s Book of Aboriginal Stories, Saxby Pridmore Copyright University of Tasmania 2012; ПРЕВОД от английски Л.Петкова, ©prikazki.eu 2021

Подобни приказки