Митове & Легенди

Как изглеждат животните

Препоръчва се за възраст над 5 год.
2мин
чете се за

Никой не знае как са изглеждали животните, когато Великия Дух ги създал. Но след време те спрели да харесват телата си. Онези, които живеели във водата, искали да ходят по земята. Тези, които ходели по земята, пожелали да летят във въздуха. Но тъй като не можели, толкова се натъжили, че всички се изпокрили в хралупи, дупки и пещери. На зелените растения също им домъчняло, клюмнали и увехнали.

Богинята на Слънцето погледнала надолу и видяла цялото нещастие. Слязла на земята и попитала животните какво да направи, за да станат отново щастливи.

Кенгуруто поискало силни крака, за да може да скача и дълга опашка за равновесие.

Прилепът поискал крила, за да лети като птиците.

Гущерът поискал крачета, за да не му се влачи корема по земята, докато пълзи.

Богинята на Слънцето изпълнила всички желания и пак се издигнала в небесата. Но знаела, че и след тези промени, животните няма да останат задълго щастливи.

И наистина! Ето, бухалът поискал огромни блестящи очи, но заради това сега живее в тъмнина и ловува само нощем. Едни буболечки поискали да приличат на клоните, по които пълзят. Заприличали на пръчици, но сега трябва неподвижно да седят с часове.

Нещата, за които да помислим

Богинята на Слънцето изпълнява желанието на всяко животно. Дали се крие още нещо в тази история?

Богинята знае, че дори да получим каквото желаем, това няма да ни направи вечно щастливи. Скоро то ще ни втръсне и ще поискаме нещо друго. После и то ще ни омръзне.

Ако искаме да сме вечно щастливи, е по-добре да се променяме отвътре – да се погрижим за ума и поведението си, вместо да сменяме външния си вид. Ето как ще знаем повече, лесно ще се справяме с трудностите и винаги ще имаме добри и верни приятели.

КРЕДИТ: The shape of the animals, Children’s Book of Aboriginal Stories, Saxby Pridmore Copyright University of Tasmania 2012; ПРЕВОД от английски Л.Петкова, ©prikazki.eu 2021

prikazki.eu