Митове & Легенди

Цветята

Препоръчва се за възраст над 5 год.
2мин
чете се за

Дълго време Великия Дух живял на земята в образа на човек. Един ден той събрал всички хора и животни и рекъл, че е време да се връща на небето у дома. Обяснил, че вече нямат нужда от него защото са пораснали. Изтъкнал, че ако не си иде сега, те няма да се научат сами да се грижат за себе си. Накрая обещал, че винаги ще бъде техния Велик Дух и ще се върне отново, ако наистина има нужда от него.

Разбира се, хората и животните много съжалявали, но разбирали причините. Ала цветята по цялата земя загинали. Те нямали разум. Осъзнали единствено, че Великия Дух е заминал. Те не знаели, че той все още ги гледа и ще се върне, ако трябва.

Земята се оголила и почерняла, а пчелите не можели да правят мед. Хората и животните много тъгували. Поколения се изредили, без да видят прекрасните уханни цветя.

Домъчняло на Великия Дух за своите създания. Затова извикал няколко човека, качил ги на небето и им дал цветни семена, за да ги посеят на земята.

Нещата, за които да помислим

Великия Дух е много грижовен към своите създания.

За свое добро, хората трябва сами да се изправят на краката си. Великия Дух им казва, че ако остане, те няма да израснат. Завинаги ще зависят от него и няма да станат самостоятелни.

За нас е важно да поемем отговорност за своите действия. Но самостоятелността не трябва да идва твърде рано. Великия Дух заминава, едва когато е сигурен, че неговите създания са напълно готови сами да поемат по своя път.

Ние нямаме нужда да притежаваме всичко, за да оцелеем. Разбира се, хората обичат цветята и щяха да са по-щастливи, ако тогава цъфтяха на земята. Но ето че много поколения се изредили, без да ги видят. Било „по-добре“ да има цветя, но не било абсолютно необходимо за техния живот.

Случва си да си мислим – „не мога да живея без някой“ или „не мога да живея без много пари“. Всъщност точно като хората в тази приказка, всеки може да живее без нещата, които толкова настойчиво желае. И ако живее достатъчно дълго, ще получи повечето от тях.

КРЕДИТ: The flowers, Children’s Book of Aboriginal Stories, Saxby PridmoreCopyright University of Tasmania 2012; ПРЕВОД от английски Л.Петкова, ©prikazki.eu 2021; КОРИЦА: Народно изкуство на аборигените.

prikazki.eu