Митове & Легенди

Легенда за черния кълвачили птичката Гертруда

Препоръчва се за възраст над 5 год.
2мин
чете се за

Оригиналното заглавие на приказката е „Gjertrudsfuglen“, или на български „Гертруда-птичката“, което е народното название в Норвегия на черния кълвач (Dryocopus martius).

През отдавна отминалите дни, когато Господ Бог и Свети Петър обикаляли още по земята, срещнали веднъж една жена, която печала търкалачета. Тя се казвала Гертруда и носела червена шапка на главата си.

Двамата пътници отдавна вървели и били много гладни. Господ Бог любезно я помолил да им направи едно търкалаче и да, тя се съгласила.

Взела мъничко тесто, направила от него топче и после го разточила. Въпреки че било малко, докато се печало, станало толкова голямо, че напълнило тигана. Не, търкалачето било твърде голямо и не можела да го даде, но щяла да им направи друго.

Жената взела още по-малко парче тесто и го разточила, но щом го сложила да се пече, търкалачето отново пораснало голямо, затова отказала и това да им даде.

Третият път откъснала съвсем мъничко тесто. Но търкалачето и този път изпълнило докрай тигана.

– Ех, нямам някое, което да ви дам, – казала Гертруда. – Ще трябва да си идете гладни, защото тези търкалачета станаха твърде големи.

Тогава Господ Бог много се ядосал и рекъл:
– Зле постъпи с нас и за наказание ще се превърнеш в птица. Ще се прехранваш само с храна, скрита под кората на дърветата, а вода ще пиеш толкоз често, колкото вали дъжд.

Едва изрекъл тези думи и Гертруда се превърнала в кълвач.

Едва изрекъл тези думи и Гертруда се превърнала в кълвач, хвръкнала над масата и излетяла през комина. Всеки може да я види и до днес как лети наоколо с червената си шапка, цялата в черно, защото се почернила от саждите в комина. Тя чука с клюн, вади от дърветата храна и чурулика с надежда за дъжд, защото е непрекъснато жадна.

КРЕДИТ: The Gjertrud-bird, Simon Hughes от норвежки език Gjertrudsfuglen Peter Christen Asbjørnsen и Jørgen Moe, Norske Folkeeventyr, 1841, ПРЕВОД от английски език Лорета Петкова ©prikazki.eu 2021, ИЛЮСТРАЦИЯ: Theodor Kittelsen

prikazki.eu