Басни & Истории за животни

Приказка за две лоши мишки

5мин
чете се за

На малката W. M. L. W., която имаше куклена къщичка

Имало едно време една хубава куклена къщичка. Тя била с червени тухлени стенички, бели прозорчета с муселинени перденца, красива входна врата и коминче.

В нея живеели куклите Лусинда и Джейн. Къщичката принадлежала на Лусинда, а Джейн била нейната готвачка.

Но Лусинда никога не поръчвала какво да бъде сготвено и Джейн никога не готвела, защото вечерята им била купена готова – наредена в кутия и за да не се разсипва, уплътнена с талаш.

Там имало два червени омара, шунка, риба, пудинг и малко плодове – портокали и круши.

Е, храната не можела да се вади от чиниите, но всичко изглеждало толкова красиво.

Една утрин Лусинда и Джейн излезли на разходка. Нямало никой и в детската стая било много тихо. Изведнъж се разнесло леко тупкане и шум от дращене откъм ъгъла до камината, където имало дупчица под перваза.

Дребосъка Том показал главата си за миг и веднага пак я скрил. После пак надникнал.

Дребосъка Том бил мишле.

Минутка след това, Хунка Мунка – неговата съпруга, също подала главица и като видяла, че няма никой в стаята, притичала до сандъчето за въглища.

Куклената къщичка била от другата страна на камината. Дребосъка Том и Хунка Мунка пресекли внимателно килимчето пред огнището. Натиснали портичката – тя не била заключена.

Дребосъка Том и Хунка Мунка се качили на горния етаж и надникнали в дневната. После изцвърчали от радост!

Колко вкусна вечеря била поднесена на масата! Имало тенекиени лъжички, ножчета и вилички от олово и две столчета за кукли – всичко толкова удобно!

Дребосъка Том веднага се захванал да нареже шунката на парчета. Изглеждала тъй свежа и червена, прошарена с апетитни жълти ивици.

Ножът подскочил и го наранил и той веднага сложил пръста си в устата.
– Не е добре сварена, много е твърда. Хунка Мунка, я опитай ти!

Хунка Мунка се изправила на стола и се опитала да среже шунката с другия оловен нож.
– Твърда е като шунка в млекарница, – отговорила Хунка Мунка.

Изведнъж парчето шунка се отлепило от чинията и се изтърколило някъде под масата.
– Остави го, – казал Дребосъка Том. – Хунка Мунка, я подай рибата насам!

Хунка Мунка на свой ред опитала с тенекиена лъжица – рибата била залепена за чинията.

Тогава Дребосъка Том много се ядосал. Изтърколил шунката в средата на пода и започнал да я удря с машата и ръжена – бум, бум, тряс, тряс!

Шунката се разхвърчала на парчета, под лъскавата боядисана повърхност се видяло, че била направена от гипс!

Гневът и разочарованието на мишлетата нямали край. Потрошили пудинга, омарите, крушите и портокалите.

Понеже не успели да отлепят рибата от чинията, я хвърлили в пламтящо червения огън на камината. Но той бил направен от разтегателна хартия и разбира се нищо не изгоряло.

Дребосъка Том се мушнал в комина и се изкачил догоре – сажди нямало.

Докато Дребосъка Том бил в комина, Хунка Мунка изживяла ново разочарование. Видяла няколко тенекиени кутии в шкафа с етикети: Ориз, Кафе, Нишесте, но когато ги обърнала обратно, вътре нямало нищо друго освен черни и червени мъниста.

После двете мишлета се заловили да извършат колкото се може повече бели – особено Дребосъка Том! Той извадил дрехите на Джейн от раклата в спалнята ѝ и ги метнал през прозореца.

Хунка Мунка била малко по-умерена. Извадила половината перушина от възглавницата на Лусинда и си спомнила, че самата тя имала нужда от пухено легло.

С помощта на Дребосъка Том тя свалила възглавницата долу и я пренесли през килимчето пред камината. Не било лесно да се провре цялата възглавница през мишата дупка, но някак си успели.

После Хунка Мунка се върнала обратно и понесла един стол, библиотека, кафез за пойни птички и още малко дреболии. Библиотеката и птичият кафез не могли да минат през мишата дупка.

Хунка Мунка го оставила зад сандъчето за въглища и отишла да пренесе една бебешка люлка.

Тъкмо Хунка Мунка пренасяла още един стол, когато чула говорене отвън. Мишките се втурнали обратно в дупката си и куклите влезли в детската стая.

Само каква гледката се разкрила пред очите на Джейн и Лусинда!

Лусинда седнала върху счупената кухненска печка и вперила очи, а Джейн се облегнала на кухненския шкаф и се усмихнала. Но никоя от тях нищичко не казала.

Библиотеката и птичият кафез били спасени под сандъчето за въглища, но Хунка Мунка успяла да отмъкне люлката и някои от дрехгите на Лусинда.

Освен това успяла да задигне две-три полезни тенджери, тигани и още няколко неща.

Малкото момиченце, на което била кукленската къщичка казало:
– Ще си взема кукла, облечена като полицай!

Но бавачката ѝ казала:
– Ще поставя капан за мишки!

И така, това е историята за двете Лоши Мишлета, но в крайна сметка те не се оказали толкова лоши, защото Дребосъка заплатил всичко, което счупил.

Той намерил изкривена монетка от шест пенса под килимчето на камината. В коледната нощ той и Хунка Мунка я пъхнали в един от чорапите на Лусинда и Джейн.

Много рано всяка сутрин – преди някой да е станал от сън – Хунка Мунка излизала с метлата и парцала да измете и позабърше Кукленската Kъща!

КРЕДИТ: The Tale of Two bad Mice, 1904 Beatrix Potter – превод от английски език Лорета Петкова – ©prikazki.eu 2020, Илюстрации Беатрикс Потър

Всичкитворби