Биатрикс Потър

1866 – 1943
Великобритания

Прочутата английска писателка Биатрикс Потър, или по-точно Хелън Биатрикс Потър, е родена на 28 юли 1866 в Кенсингтън, Лондон. Нейните приказни образи – Зайчето Питър, Джеръми Рибаря, Патицата Мима, Госпожа Тара-Лежкъл са едни от най-обичаните герои-животни в световната детска литература.

Още с появата си, книжките и нейните герои печелят световна популярност, която днес би могла да се сравни единствено с тази на Хари Потър.

Биатрикс е единствена дъщеря в богато семейство от средната класа на английското общество. Има брат Уолтър Бертрам, който е шест години по-малък от нея. Децата много обичат да рисуват и често скицират многобройните си домашни любимци – зайчета, мишлета, жабки, гущери и дори един прилеп. Родителите окуражава Биатрикс да рисува. Тя прекарва часове над своите рисунки на животни и растения, които разкриват силното ѝ увлечение по природата. Въпреки, че никога не посещава училище, Биатрикс е изключително умно и любознателно дете. Образова се у дома с помощта на учители и гувернантки.

Семейството прекарва своите летни ваканции в Шотландия или Лейк Дистрикт – Англия, а тамошната природа вдъхновява и подтиква малката Биатрикс да създава своите изпълнени с въображение акварели.

Редки снимки на Биатрикс Потър.

През една от тези почивки в Шотландия, на 27 годишна възраст, бъдещата писателка изпраща илюстровано писмо до болното дете на своя бивша гувернантка. В историята се разказва за четири зайчета – Флопси, Мопси, Пухчо и Питър. Историята става толкова популярна, че тя решава да я публикува под името „Приказка за Зайчето Питър“ (1901).

През 1901 книжката е публикувана с огромен успех от „Frederick Warne & Company“ и през следващите двадесет години същото издателство публикува още 22 книги, започвайки с „Шивача от Глостър“ (1903), „Приказка за катеричката Бърборко“ (1903) и „Приказка за зайчето Бенджамин“ (1904).

Първи издания на някои от произведенията на Биатрикс Потър

Мъничките книжки, които тя специално проектира, за да могат детските ръчички лесно да държат, са комбинация от измамно проста проза, вплела в себе си финия английски хумор и илюстрации, издържани в най-добрите английски традиции.

Съвременно пълно издание на книжките, създадени от Биатрикс Потър

Въпреки силното несъгласие на родителите си, тя се сгодява през 1905 за Norman Warne, син на нейния издател. След внезапната му смърт, тя прекарва по-голяма част от времето си сама в малка ферма в Съри, която после купува, благодарение на натрупаното състояние от авторските си права.

Филмът „Miss Potter“, 2006 разказва историята на авторката.

През 1913 година се омъжва за своя адвокат Уилям Хийлис и прекарва последните тридесет години от живота си, посветени на писане, рисуване и фермерство. Полага огромни усилия да се опази самобитността и поминъка в региона. Тя завещава своето състояние на „Националния Тръст“, който поддържа фермата ѝ „Хил Топ“ непроменена от времето, в което авторката е живяла там.

КРЕДИТ: Текстът е създаден по материали от „Encyclopaedia Britannica“, Wikipedia и „Vintage News Daily“

prikazki.eu