Биатрикс Потър

1866 – 1943
Великобритания

Прочутата английска писателка Биатрикс Потър или по-точно Хелън Биатрикс Потър е родена на 28 юли 1866 в Кенсингтън, Лондон и умира на 22 декември 1943 Съри. Нейните приказни образи – Зайчето Питър, Джеръми Рибаря, Патицата Мима, Госпожа Тиги-уинкъл са едни от най-обичаните герои-животни в детската литература.

Още с появата си книжките и героите ѝ печелят световна популярност, която днес би могла да се сравни единствено с тази на Хари Потър.

Биатрикс е единствена дъщеря в богато семейство от средната класа на английското общество. Има брат Уолтър Бертрам, който е шест години по-малък от нея. Децата много обичат да рисуват и често създават скици на многобройните си домашни любимци – зайчета, мишлета, жабки, гущери и дори един прилеп. Родителите окуражава Биатрикс да рисува. Тя прекарва часове над своите рисунки на животни и растения, които разкриват силното ѝ увлечение по природата. Въпреки, че никога не посещава училище, Биатрикс е изключително умно и любознателно дете. Образова се у дома с помощта на учители и гувернантки.

Семейството прекарва дълги ваканции в Шотландия или Лейк Дистрикт – Англия, които вдъхновяват и подтикват малката Биатрикс да създава своите изпълнени с въображение акварели.

Редки снимки на Биатрикс Потър.

През една от тези почивки в Шотландия, на 27 годишна възраст, бъдещата писателка изпраща илюстровано писмо до болното дете на бившата си гувернантка. В историята се разказва за четири зайчета – Флопси, Мопси, Пухчо и Питър. Писмото става толкова популярно, че тя решава да публикува историята под името „Приказка за Зайчето Питър“ (1901).

През 1901 книжката е публикувана с огромен успех от „Frederick Warne & Company“, която през следващите двадесет години издава още 22 книги, започвайки с „Шивачът от Глочестър“ (1903), „Приказка за Катеричката Бърборко“ (1903) и „Приказка за Зайчето Бенджамин“ (1904).

Първи издания на някои от произведенията на Биатрикс Потър

Мъничките книжки, които тя проектира специално, за да могат мъничките ръчички да ги държат са комбинация от измамно проста проза, вплела в себе си финия английски хумор и илюстрации, издържани в най-добрите английски традиции. (Когато става на възраст, зрението на авторката се влошава и илюстрациите губят част от своята свежест. Последните истории, първо публикувани в САЩ, не отговарят на високото майсторство и стил от по-ранните ѝ години.)

През летни ваканции Потър изучава усилено дивите гъби и прави детайлни ботанически рисунки. Тя създава научна студия за развитие на спорите, което е представено през 1897 пред най-старото дружество на биолозите в Британия – „Linnean Society“.

Съвременно пълно издание на книжките, създадени от Биатрикс Потър

Въпреки силното несъгласие на родителите си, тя се сгодява през 1905 за Norman Warne, син на нейния издател. След неочакваната му внезапна смърт тя прекарва по-голяма част от времето си сама в малка ферма в Съри, която после купува, благодарение на натрупаното си състояние от авторски  права.

Филмът „Miss Potter“, 2006 разказва историята на авторката.

През 1913 година се омъжва за своя адвокат Уилям Хийлис и прекарва последните си тридесет години от живота посветени на писане, рисуване и фермерство. Полага огромни усилия за да се опази самобитността и поминъка в региона. Завещава своето състояние на „Националния Тръст“, който поддържа фермата „Хил Топ“ непроменена от времето, в което авторката е живяла там.

КРЕДИТ: Текстът е създаден по материали от „Encyclopaedia Britannica“, Wikipedia и „Vintage News Daily“