Дядо Благо

1864 – 1938
България

Стоян Русев или Дядо Благо е български учител и писател, роден в село Заберново, Малко Търново – най-малкото дете в семейство с деветнадесет деца (18 братя и една сестра).

През 1896 превежда за първи път приказките на Братя Грим. Той е един от съоснователите на Съюза на българските писатели и има огромен принос за формирането на традициите на българската детска литература.

Завършва гимназия в Сливен. След това в продължение на 53 години работи като учител. Наред с това се занимава със събирането на народни мъдрости и приказки, пословици, гатанки, басни и с описанието на народни обичаи. Сам той е автор на много приказки и стихотворения. През 1930 година е публикуван и сборникът му „Кръгосветче“, съдържащ приказки, гатанки, стихове, поговорки и басни.

През 1931 година излиза “Росна капка”, замислена като периодична библиотека за деца, от която излизат четири отделни номера – подновена е в 1936 година.

През 1889 година в Бургас е публикувана първата стихосбирка на Русев, „Звезда“ – единственият сборник с негови творби за възрастни, останалата част от творчеството му е посветена на децата.

На Витоша с Бертоли, Учителя, Дядо Благо, Л.Лулчев (зад него) и Т.Стоименов, източник: beinsaduno.bg

Сътрудничи на детски периодични издания – Градинка (1894 – 1897), Росна китка (1905 – 1907), Славейче (1906 – 1910), Бисер (1931), Росна капка и детска притурка Земеделче (в. Земеделско знаме). Стоян Русев използва различни псевдоними като Дядо Рою, Нанин, Рою, но най-често се подписва с псевдонима Дядо Благо, с който остава известен.

Титулата на детското вестниче Славейче (1906 – 1910).

Писателят е ревностен последовател на Бялото братство. За него един от учениците на Петър Дънов пише:

“Той създаде детската литература…Беше голям извор, през него течеше българската реч сътворена от векове.”

Борис Николов

Умира на 16 януари 1938 г. в София. В негова чест на площада в Малко Търново пред читалище „Просвета“ е издигнат паметник. Паметник има и в родното му село Заберново.

Паметник на Стоян Русев (дядо Благо) в гр. Малко Търново, Източник: beinsaduno.bg