Древен Египет

През последните двеста години учените разкриха многократно повече за историята на древния Египет от когато и да било.

Всяка година археолозите разкриват нови храмове и гробници с прекрасно запазени останки от древната цивилизация. Благодарение на Розетския камък и удивителните способности на прочутия лингвист Жан-Франсоа Шамполион, древният език, който в продължения на векове бил загадка, най-сетне е разчетен.

Йероглифното писмо от Розетския камък (възстановка).

В резултат на това пред нас се разкрива богатата култура на една от най-древните цивилизации. Текстовете, изписани по стените на храмове или папируси, са разчетени и преведени. След четири хилядолетия сън приказките от това древно приказно царство са отново събудени и с удоволствие се четат и разказват по целия свят.

Древните египтяни са вярвали в богове и богини, които можели да вършат чудеса. Вярвали в тайните познания на жреците, в предсказанията на сънищата и силата на пирамидите да даряват вечен живот. Затова и техните приказки са пропити с вълшебства и  чудеса.

Могъщият Нил постоянно присъства в тези истории, защото е нишката, обединила в едно този древен народ. Без тази река земята им би останала гола и пуста.

Ще научите приказки за фараони и обикновени хора, за богове и магьосници, за богатства и храмове. Ще научите дори най-първата история за Пепеляшка. Всички тези приказки ще изрисуват пред вас пъстрата и жива картина на древноегипетската цивилизация.

prikazki.eu