Елса Бесков

1874 – 1953
Швеция

Елса Бесков (Elsa Beskow), по баща Elsa Maartman е родена в Стокхолм, Швеция през 1874 г. Тя е вторa по ред в семейство с шест деца.

Още от малка тя проявява необикновен дар да съчинява истории, а нейният по-голям брат често помага на малката да намери нужните думички, защото понякога нейното въображение надминава детския ѝ речник! Елса израства, заобиколена от приказки и стихчета. Първата книжка „Sagan om den lilla, lilla gumman“ (Приказка за една малка, малка баба), която издава през 1897 г., е вдъхновена от приказка, която помни от баба си.

Семейни снимки на Елса Бесков със съпруга си, децата ѝ и една от нейните внучки.

Когато навършва 15 години, баща ѝ умира и семейството се мести при трите неомъжени сестри и брат на майката, които имат частно училище. Този етап от живота ѝ по-късно ще вдъхнови писателката да разкаже историите за „Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin“ (Леля Зелена, леля Кафява и леля Лилава), които прибират две дечица и ги възпитават у дома.

Първата книжка за Лелите излиза по време на Първата световна война. Травмиращата военна действителност кара Елса мислено да избяга в детските си спомени, за да намери убежище в един идиличен свят. През военните години Швеция страда от неимоверен недоимък. Жените излизат на протести по улиците с настояване да се осигури храна за децата. Изобилието от лакомства в книжките за Лелите е завладяваща фантазия, противоположна на недоимъка по онова време за шведските семейства.

Елса Мартман среща Натаниел Бесков в арт колежа, където учи и приема неговата фамилия след женитбата им през 1897. Двамата имат шест синове. По време на следването си Натаниел внезапно сменя своите интереси и се връща към изоставената теология. Това не носи средства за преживяване и Елса се превръща в основния финансов поддръжник на семейството. Тя описва началото на своята кариера и семеен живот с думите „всяка година ми носи по една нова книжка и по едно момче“.

Синът ѝ, Бо Бесков, който също става художник, пише за нея в книгата си „Krokodilens middag“:

„Как е намирала време за своите книжки! Създаваше по една всяка година, за да има с какво да живеем… Ние знаехме, че работата на татко е важна и не трябва да му пречим. Мама непрестанно пишеше и рисуваше – беше забавно и можехме да я прекъсваме колкото си щем – за нас винаги имаше време. Тя нямаше ателие, пишеше и рисуваше на една бяла маса в гостната стая. Всички и всичко, което мърдаше у дома, минаваше оттам и непрекъснато някой я молеше за нещо да му помогне.“

Бо Бесков

Финансовият натиск върху семейството обяснява донякъде защо Бесков е толкова плодовит писател и илюстратор – създава 41 книги! Собствените ѝ деца прохождат с нейните приказки. Малките момчета често стават модели за нейните илюстрации и истории.

Илюстрация от приказната поема „Горските дечица“, 1910 г.

Елса Бесков е страстен почитател на природата. За нея горите и семейната градина са постоянно вдъхновение, а затвореният домашен живот не е спънка за нейното въображение. В книгата си „Krokodilens middag“, синът ѝ описва как тя прави магии.

„Понякога, когато беше сиво и облачно, тя вдигаше клонче към небето, тръсваше го към облаците и казваше: „Слънце, излез! – и слънцето се показваше.“

Бо Бесков

Първата книга, която Елса Бесков публикува е „Sagan om den lilla, lilla gumman“ (Приказка за една малка, малка баба), но големият успех идва през 1901 г. с четвъртата приказка „Puttes äfventyr i blåbärsskogen: ritade och berättade“ (Приключенията на Петер в боровинковата гора). Две години по-късно тази книжка е преведена на немски, през 1912 г. на датски, а на английски език през 1931 г. На български книжката е преведена в prikazki.eu за пръв път през 2023 г.

В нея крал Боровинко превръща малкият Петер в съвсем мъничък, за да набере плодове за рождения ден на майка си. Бесков често съчетава любовта към природата със своето приказно въображение.

Илюстрация от Приключенията на Петер в боровинковата гора.

От илюстрациите на авторката вълшебството направо блика, а текстовете изобщо не са тъй конвенционални, както може да се стори на съвременния читател.

Лелите и чичовците, които помагат за отглеждането на Елса, притежават прогресивни възгледи за детството и образованието. Те основават училище, където забавленията и игрите имат централна роля в обучението. Настояват, че децата трябва да разбират какво учат, а не механично да запомнят наизуст. Вероятно и това е вдъхновило писателката, защото приказките са пълни с деца, които са инициативни и смело се впускат в приключения. Творбите отразяват нейните възгледи, че децата сами трябва да взимат решения, за да развият напълно личността си и своите дарби.

Илюстрация от Ски разходката на Оле, 1907 г.

Като всички големи детски писатели Елса Бесков вярва, че детството е специално и детското въображение трябва да се уважава и развива.

Нейните творби, макар на повече от сто години, устояват на времето. Илюстрациите ѝ до днес радват и вдъхновяват децата. Някои от приказките са филмирани. И днес именно нейните книжки са едни от първите, които попадат в ръцете на шведските дечица.

Бесков е първата шведска авторка, получила значителна популярност извън родната си страна. Творбите ѝ са преведени на 19 езика. В България едва през 1922 г. излизат две от нейните творби. Тук ви предлагаме най-богатата колекция от нейни произведения с оригинални илюстрации на български език.

През 1958 година е учредена годишна награда на нейно име и това е най-престижното отличие за илюстрирани книжки в Швеция.

КРЕДИТ: Статията е създадена по материали от Wikipedia и Kulturminnet; от Л.Петкова, © prikazki.eu 2023 г;

prikazki.eu