Пет факта за Шарл Перо,които вероятно не знаете

Малко известен е фактът, че бащата на приказките Шарл Перо издава прочутата си книга едва към края на живота си. Има и още...

Шарл Перо пише едва девет приказки, но всеки може да разкаже поне пeт от тях. За основа на своите истории авторът използва народни приказки, разпространявани от неграмотни разказвачи, но ги преработва и обогатява с вълшебни елементи така, че се превръщат в любими творби за забава и морална поука в най-образованите и културни кръгове на тогавашна Франция. За огромната си заслуга, че полага основите на нов литературен жанр „вълшебни приказки“ получава признанието „бащата на приказките“.

Но приказките в онези времена нито приличат, нито се възприемат като истории за забава на малките деца. Точно като приказките на братята Грим, историте притежават по-ясно формулирани детайли спрямо веселите днешни детски книжки и са създадени като поучителни истории.

Когато днес четем Приказки и истории от миналото с поуки или Приказки на мама Гъска е трудно да си представим, че са създадени в края на далечния XVII век, когато авторът вече е пред прага на седемдесетата си годишнина. Книгата се публикува малко преди смъртта му.

Шарл Перо е автор на някои от най-пупулярните приказки на света, но знаете ли за него някои от тези:

Любопитни факти

Първото издание на неговите приказки излиза подписано с името на най-малкия му син. Съществува версия, че авторът е изпитвал съмнения как ще се приеме творбата му и друга, че вероятнмо малкият му син има принос за създаване на историите.

Бащата на приказките има юридическо образование, работи като архитект и е член на Френската Академия.

Шарл Перо и Дисни са вдъхновени от един и същи замък – Шато д’Юс. Перо го използва като вдъхновение за Спящата красавица в гората, а Дисни като визуална референция за замъка в своя анимационен филм „Спящата красавица“.

Приказката на Перо Малката Червена Шапчица има около 50 версии по света, а Пепеляшка над 1500.

Луи XIV създава 39-те фонтана в прочутия Лабиринт (Версай) по идея на Шарл Перо. Всеки е посветен на една от басните на Езоп. От устата на животните струи вода, като символ на безсмъртните думи на героите.

КРЕДИТ: Илюстрация на корицата „Малката Червената Шапчица“, Paris; Източник: Biblioteque Gallica

prikazki.eu