Анна Валенберг

1858 – 1933
Швеция

Анна Валенберг (Anna Maria Lovisa Wahlenberg) е изтъкнат шведски писател, драматург, преводач и журналист – един от най-изтъкнатите представители на „златния век на шведската детска литература“. Тя е родена на 23 май 1858 г. в Стокхолм.

През 1882 г. публикува първата си книга „Teckningar i sanden“ (Рисунки в пясъка) – сборник с кратки разкази, който скоро е последван от роман, още няколко сборника разкази и пиеси (някои за деца), които тогава често се поставят в „Kungliga Dramatiska Teatern“ (Кралски драматичен театър) в Стокхолм.

В тях писателката третира най-важната тема в шведската женска литература за времето – как жената да стане цялостно и равностойно и човешко същество. В творбите си авторката изследва трудния баланс между независимостта и партньорството в брака и посочва, че една от най-сериозните пречки за пълноценно осъществяване на жените в тогавашното общество е недостатъчното им образование.

През 1895 авторката публикува първия си том с литературни приказки, в които героите са крале, елфи, тролове и принцеси. Нейните творби са пропити от неподправено и вдъхновяващо благородство. Героите ѝ са надарени с висок морал и дълбока почитат към живота. Приказките на Анна Валенберг са любими на децата не само в Швеция, а и по целия свят.

Приказките на писателка са преведени на всички големи европейски езици. Едно от многобройните издания на нейните творби е „Old Swedish Fairy Tales“ (Старинни шведски приказки), 1925 с илюстрации на Jeannette Berkowitz;

През живота си тя създава близо 200 вълшебни приказки, някои от които посвещава на своя син. В своите истории тя майсторски смесва традиционните за всички вълшебните приказки магии и чудеса с делнични проблеми и случки. Тя е и първият преводач на „Приказки от 1001 нощ“ (1899) на шведски език.

Анна Валенберг умира на 29 ноември 1933 г.

КРЕДИТ: Статията е изготвена по данни от Wikipedia;

prikazki.eu