Георги Стоянов

1874 – 1917
България

Георги Стоянов Вътев-Пейчовски е български поет, писател, учител и общественик, роден през 1874 година в Угърчин.

Завършва Педагогическото училище в Лом и до края на живота си се отдава на професията учител. Преподава в родния си град, Плевен, Долни Дъбник и София. Развива активна обществена дейност и става един от основателите на Българския учителски съюз.

Георги Стоянов е основател на едно от най-дългогодишните и най-разпространявани български списания за деца – „Светулка“, в което публикува над 600 разкази, басни, приказки и стихове. Редакцията му си поставя за цел

да подпомага учителите и родителите в тяхната образователна и възпитателна работа, като приучава малките българчета към самостоятелен труд и творчество, насажда в душите им любов към хубавото, родното, изящното.

Освен това издава (като притурка на „Светулка“) вестник „Слънчице“, както и списанието „Пролетни зари“.

Корици на сп. „Светулка“, януари 1904 до май 1947 година, с прекъсване от април 1916 до март 1918г.

След смъртта на Стоянов списание „Светулка” продължава да излиза под редакцията на Любомир Бобевски, а издател е Райна Г. Стоянова – съпруга на писателя. През 1919 г. списанието е откупено от издателство „Александър Паскалев” и продължава да излиза до 1947 г. под редакцията на Александър Спасов.

Използва псевдонимите Георги Г. Зеленогоров, Дядо Здравец, Георги Зелен здравец, Калинка-Малинка, Кумчо Вълчо, Латинка, Пенка, Селянче, Г. Угорчен, Огорчений, Георги, Чичо Бръмбарчо, Чичо Светлю, Чичо Българанчо, Дядо Невиделчо, Г. Ст. Пейчевски и др.

Освен с детска Стоянов се занимава и с литература за възрастни, като сътрудничи с разкази и статии за различни вестници и списания. Автор е на книгата „Патриотическо възпитание“ (1906), както и на различни буквари и учебници.

Борис Сираков, изследовател на живота на писателя, пише във вестник „Заря на комунизма“ – Ловеч през 80-те г.: “Негови ръкописи попадат в ръцете на царското командване. Виждайки опасността, че ще попадне под ударите на военния съд като родоотстъпник заради антимонархическите, демократичните и социалистическите възгледи, Георги Стоянов слага край на живота си на 05.12.1917г.”

Дори и след смъртта на Георги Стоянов, чрез неговото списание „Светулка“ продължава най-значимото му дело – формира се българската детска литература през първата половина на ХХ век.

ТЕКСТ: Изготвен по материали от Регионална библиотека Русе, Wikipedia и Основателят на „Светулка“Радка Рашева.

prikazki.eu