Нидерландия

За пръв път на български език, тук в prikazki.eu, се публикуват нидерландски приказки. Подбрахме и преведохме най-хубавите произведенията на Уилиам Е. Грифис, включени в сборника „Dutch Fairy Tales for Young Folks“.

Тези истории не приличат на традиционни приказки. Вълшебното и делничното в тях се вплитат за да ни напомнят, че магия има дори в най-дребните неща, помагат ни да я видим и да ѝ се насладим.

Освен преведени, творбите са специално адаптирани, за да бъдат достъпни и интересни на съвременния читател. Всички произведения са богато илюстрирани с класически произведения на нидерландската художествена школа, голяма част от които са експонати в Rijks Museum, Амстердам. Някои от историите, например „Пътешествието на Они“ или „Джуджетата и камбаните“ са допълнени с кратки филмчета, които допълват и оживят разказа.

Приказният свят на нидерландския фолклор е изпълнен с вълшебни същества. Елфи, гноми и джуджета имат пръст във всичко – от дребните радости и пакости в ежедневния живот до най-значимите в нидерландската култура, история и бит събития – овладяването на суровата северна природа, пресушаване на блатата и укрепване на почвата от свлачища, посрещане на първите християнски учители, търговските връзки с Япония, отглеждането на лен, зърно, крави, тъкачество, … и дори в издялкването на първите дървени обувки.

Нидерландски поговорки, Pieter Bruegel the Elder, 1559, Gemäldegalerie, Berlin

Приказните герои на холандския фолклор са странна смесица от древни вярвания, християнски и вълшебни елементи. Митът за Один, плаващ по небето със своя кораб, се превръща в прототип на Синтеклаас (Свети Никола или холандският дядо Коледа), който пристига с кораб в Нидерландия за да дари децата с подаръци. „Котката и люлката“ е една от най-старите записани истории в страната. Тя разказва за наводнението Света Елизабет през 1421 година. Единствените оцелели от изгубен под водите град са бебе и котка в люлка, които течението понесло към морето. През цялото плаване котката балансирала дървената люлка и затова не потънали в бушуващите води на стихията. Смело момченце ги спасява, а градчето, където се случило това и до днес напомня за историята с името си Киндердейк – „Детския залив“.

prikazki.eu