Вълшебни приказки

Теру Теру Бозу

Препоръчва се за възраст над 5 год.
2мин
чете се за

В Япония дори най-малките деца познават чудната сила на Теру Теру Бозу, което на български означава „монахът Слънчево Време“. Ако малчуганите искат на другия ден да е слънчево, правят мънички вълшебни кукли и вечерта ги окачват вън на простора. Тези куклички се правят много лесно от плат или салфетка и са символ на голата глава на монаха, която на следващия ден ще блесне под ярките лъчи на слънцето.

Този обичай е познат из цяла Япония, ала откъде и кога е започнало всичко, със сигурност никой не знае. Ето и самата история, но ви предупреждавам – това е страшна история и ако не обичате страхотии, по-добре изберете друга приказка.

Някога, много, много отдавна, в едно малко селце завалял проливен дъжд. Ден и нощ валяло като из ведро – пътищата се затлачили, къщите се наводнили и цялата реколта щяла скоро да изгние.

Хората ужасно се изплашили и не знаели какво да сторят. Тогава местният самурай разгласил – всеки, който може да помогне, да се яви в неговото имение.

На следващия ден пристигнал един монах от будисткия храм и обещал да спре дъжда с молитви.

Започнал горещо да се моли на Бога. Той се молел, молел и молел, но за беда дъждът не преставал. Клетият монах не успял да спази обещанието си и за наказание самураят му отсякъл главата. После наредил на слугите си да я увият в бял плат и за назидание да я окачат под стрехата на храма.

На следващия ден небето се изчистило – безбрежно, синьо и ясно, а слънцето блеснало ярко.

Кой бил самураят никой ни помни, ни знае, но оттогава хората нарекли монаха Теру Теру Бозу. В негова чест и възпоменание започнали да правят малки фигурки от бял плат или хартия, които окачвали навън в молитва и надежда за добро време.

До ден днешен в навечерието на всяко важно събитие – било то футболен мач, официални церемонии или домашно тържество – се правят куклички Теру Теру Бозу и се окачват под стрехата или на простора.

Очевидно, ако трябва дъжд – Теру Теру Бозу се окачва с главата надолу.

КРЕДИТ: „Теру Теру Бозо или легенда за монахa Слънчево време“; ПРЕРАЗКАЗА за децата Лорета Петкова ©prikazki.eu 2022; ИЗТОЧНИЦИ: „Teru Teru Bozu story – Japanese version“ и „What is Teru Teru Bozu? The tragic history behind the Japanese fine weather doll“

prikazki.eu