Митове & Легенди

Синте Клаас и Черния Питили Св.Никола и холандската Коледа

Препоръчва се за възраст над 5 год.
5мин
чете се за

Свети Никола, или както в Холандия го наричат Синте Клаас, бил роден в далечна Патара, стотици години преди холандците да създадат първите си диги, вятърни мелници, вафли и дървени обувки. Една история за него разказва следното.

Имало три прекрасни девойки, но баща им загубил цялото си състояние. Момичетата искали да се омъжат, но нямали пари. Светецът съжалил и тях и бъдещите им съпрузи. Доближил се до прозореца и им оставил една до друга три кесии злато. Трите момичета си намерили добри съпрузи и живели дълго и щастливо.

Златари, банкери и лихвари измислили символичен знак от тези три торби във формата на топки. Сега гo окачват над вратите си – две отгоре, а третата под тях. Това означава „две за една, иначе няма да получиш залога си обратно“.

Истории разказват, че добрият светец бил епископ в Мира и обикалял много, за да наглежда и помага на църквите. Тъй като пътувал много, моряците и пътешествениците започнали да го почитат – молели се за закрила и строели храмове и църкви в негова чест.

На 5ти декември вечерта, в навечерието на деня на Свети Никола, всяко холандско дете слага дървената си обувчица до огнището. Там оставя мъничко сено или пък морков, за да се нахрани конят на светия пътешественик. Свети Никола пристига с кораб от Испания. На брега го очаква вълшебният бял кон Слейпнир – най-бързият кон в света – и с него само за една нощ обикаля всички домове в Холандия.

Пристигането на Свети Никола, Jan de Haan, c. 1870, Rijks Museum

Свети Никола е облечен като епископ с дълга дреха до земята. Носи изправена червена шапка, по-висока от тюрбан, разделена в горната си част на две, която се нарича мирта. В ръцете си държи златен жезъл, който малко прилича на овчарска гега – все едно пастир се грижи за овцете си и помага на агнетата по трудните места. Добрият старец е със снежно бяла коса и розови бузи. Макар и възрастен е много енергичен, а по сърце и дух си е останал завинаги момче, благодарение на топла майчина любов и бащината грижа.

Щом Свети Никола стигне до Норвегия – до ледения студен край, където има елени и шейни, той се преоблича. Сваля червената си роба и надява къс червен жакет, поръбен с белоснежен хермелин. Оставя жезъла си настрани и сменя миртата си с топла шапка. В снега колелетата не вървят добре, а ските не стават за бързото пътуване. Затова вместо бял кон и карета, той управлява шейна, теглена от два елена с големи рога. Във всеки дом той оставя в окачените чорапи на децата или в обувките им, подредени до камината, хубави подаръци. В Гренландия например на малчуганите оставя китове и рибарски куки. Подаръците му не са еднакви в различните страни. Но навсякъде, на лошите момчета и момичета обувките и чорапите остават празни.

Свети Никола пътува много и винаги донася хубави неща от далечните страни. Когато за пръв път пристигнал в Нова Холандия – сегашната Америка, от там в Холандия пренесъл царевица, картофи, тикви, кленов сироп и много странни птици и животни, като пуйките и миещи се мечки и в добавка много нови цветя. Това, което там мислели за плевел, като лопена(кралски свещи) например, се считало за много красиво цвете в Европа, защото тук нямало такива.

Синте Клаас в книжарница, anonymous, 1873, Rijks Museum

Но най-хубавото от всичко е, че там Свети Никола намерил едно малко негърче на име Пит, което станало негов най-добър помощник. Таткото на Черния Пит пък занесъл фъстъци от Африка чак в Америка. Затова ппонякога Свети Никола оставя и торбички с фъстъци за голяма изненада на малките холандчета.

Черен Пит е верен и всеотдаен спътник. Но той има не само кутии и пакети с подаръци за добрите деца, а носи и специални неща за поправяне на лошите момчета и момичета. Между купищата хубави неща има колани за връзване и твърди четки за коси за лошите дребосъци. Торбата, която носи Черен Пит е рог на изобилието. Пълна е с кукли, корабчета, тромпети, барабани, топки, кукленски къщи и замъци, знаменца, лего, самолети и бойни кораби, книжки, малки влакчета и локомотиви, коли, люлеещи се кончета, вятърни мелници и в добавка бисквитки, бонбони и какво ли още не.

Празникът на Св. Никола, Richard Brakenburg, 1685, Rijks Museum

Пит се грижи за коня на Свети Никола, Слейпнир, който препуска толковака бързо. Това вълшебно същество някога било с осем крака за по-голяма бързина. Това било, по времето, когато Один го яздел, но разбира се, с времето четири от неговите крака паднали, така че конят на Свети Никола вече не изглежда като стоножка, а си прилича на кон.

Синте Клаас не го е грижа дали децата са бедни или богати, защото единственото важно е дали детето е лошо или добро. Ако хлапе отмъква сладко или бисквити от килера или момиченце пощипва бучки захар или преяжда с шоколад, ако децата са подли, стиснати, егоистични или имат лош нрав се считат за лоши и заслужават поправка вместо подарък. Тях Свети Никола оставя на Черен Пит, за да ги подреди подобаващо.

Св. Никола и негоявия помощник, Jan de Haan, 1875 – 1903, Rijks Museum

Пит е облечен с късо жакетче и широки панталонки на рае, обувките му са с връзки и около врата си има голяма холандска яка. Понякога събира лошите момчета и ги завързва в една торба, за да ги сплаши, или им виква силно в тъмния килер, или ги праща да си легнат без вечеря. Щом Свети Никола замине за Испания или някъде другаде, Пит остава в Нидерландия и се грижи за жребеца Слейпнир, но се скрива докато Свети Никола не дойде пак на следващата година.

КРЕДИТ: Santa Klaas and Black Pete (1919), William Elliot Griffis, превод от английски език Лорета Петкова – ©prikazki.eu 2020, КОРИЦА: Sint Niklaas / Sint Nicolas, Brepols & Dierckx zoon, 1833 – 1911, Rijks Museum

Синте Клаас пристига в град Хоорн, 2019

prikazki.eu