Митове & Легенди

Синте Клаас и Черния Питили Св.Никола и холандската Коледа

Препоръчва се за възраст над 5 год.
5мин
чете се за

Свети Никола, или както в Холандия го наричат Синте Клаас, бил роден в далечна Патара, стотици години преди холандците да създадат първите си диги, вятърни мелници, вафли и дървени обувки. Ето какво разказва една история за него.

Имало три прекрасни девойки, но баща им загубил цялото си състояние. Момичетата искали да се омъжат, но нямали пари. Светецът ги съжалил и на прозореца им оставил една до друга три кесии злато. Трите момичета се омъжили и живели дълго и щастливо.

Златари, банкери и лихвари измислили символичен знак от тези три торби във формата на топки. Сега гo окачват над вратите си – две отгоре, а третата под тях. Това означава „две за една, иначе няма да получиш залога си обратно“.

Истории разказват, че добрият светец бил епископ в Мира и непрестанно обикалял да наглежда и помага на църквите. Заради тези чести пътувания моряците и пътешествениците започнали да го почитат – молели за закрила и строели храмове и църкви в чест на светеца.

На 5ти декември вечерта, в навечерието на празника на Свети Никола, всяко холандско дете слага дървената си обувка до камината. В нея оставя сухо сено или морков за коня на светия пътешественик. Синте Клаас пристига с кораб от Испания. На брега го очаква вълшебният кон Слейпнир – най-бързият в света – и с него само за една нощ обикалят всички домове в Холандия.

Пристигането на Свети Никола, Jan de Haan, c. 1870, Rijks Museum

Синте Клаас е облечен като епископ с дълга дреха до земята. Носи висока червена шапка, разделена в горната си част на две, която се нарича мирта. В ръката си държи златен жезъл, който прилича на овчарска гега – все едно пастир се грижи за овцете си и помага на агнетата да преминат през трудните места. Добрият старец има снежно бяла коса и розови бузи. Макар и възрастен, е много енергичен, а по дух и сърце, е все още момче.

Щом Синте Клаас пристигне в Норвегия – леденото кралство, където има елени и шейни, той се преоблича. Сваля червената си роба и надява къс червен жакет, поръбен с белоснежен хермелин. Оставя жезъла си настрани и сменя миртата с топла шапка. В снега колелетата не вървят, а и ските не стават за бързото пътуване. Затова вместо бял кон и карета, той управлява шейна, теглена от елени с големи рога. Във всеки дом той поставя в чорапите или обувки на децата, окачени на камината, хубави подаръци. В Гренландия например на малчуганите оставя рибки и рибарски куки. Подаръците му не са еднакви, но навсякъде на лошите момчета и момичета обувките и чорапите остават празни.

Синте Клаас пътува много и винаги носи чудни подаръци от далечните страни. Много отдавна от Нова Холандия – сегашната Америка – в Холандия донесъл царевица, картофи, тикви, кленов сироп и много странни птици и животни, като пуйки и миещи се мечки, а също и много нови цветя. Това, което там мислели за плевел, като лопена например, се считало за много красиво цвете в Европа.

Синте Клаас в книжарница, anonymous, 1873, Rijks Museum

Но най-хубавото от всичко е, че там Синте Клаас срещнал едно малко негърче на име Пит, което се превърнало в най-добрия му помощник. Таткото на Цварте Пит пренесъл фъстъците от Африка чак в Америка. Затова за радост на децата Синте Клаас оставя и торбички с фъстъци.

Цварте Пит е верен и всеотдаен помощник. Но той не разнася само кутии и пакети с подаръци за добрите деца, а има и специални неща за поправяне на лошите момчета и момичета. Между купищата хубави неща има колани за връзване и твърди гребени за лошите дребосъци. Торбата, която носи Черен Пит е рог на изобилието. Пълна е с кукли, корабчета, тромпети, барабани, топки, кукленски къщи и замъци, знаменца, лего, самолети и бойни кораби, книжки, малки влакчета и локомотиви, коли, люлеещи се кончета, вятърни мелници и в добавка бисквитки, бонбони и какво ли още не.

Празникът на Св. Никола, Richard Brakenburg, 1685, Rijks Museum

Цварте Пит се грижи за коня на Синте Клаас, Слейпнир, най-бързият на света. Това вълшебно същество някога било с осем крака за по-голяма бързина. Това било, по времето, когато Один го яздел, но разбира се, с времето четири от неговите крака паднали, така че конят на Синте Клаас вече не прилича на стоножка, а си прилича на кон.

За Синте Клаас няма значение дали децата са бедни или богати – единствено е важно дали детето е било лошо или добро. Ако хлапе отмъква сладко или бисквити от килера или момиченце пощипва бучки захар или преяжда с шоколад, ако децата са подли, стиснати, егоисти или са с лош нрав, заслужават поправка вместо подарък. Тях Синте Клаас оставя на Цварте Пит да ги подреди подобаващо.

Св. Никола и негоявия помощник, Jan de Haan, 1875 – 1903, Rijks Museum

Цварте Пит носи късо жакетче и широки панталони на рае, обувките му са с връзки и около врата си има голяма холандска яка. Понякога събира лошите момчета и ги завързва в една торба, за да ги сплаши, или им виква силно в тъмния килер, или ги праща да си легнат без вечеря. Когато Синте Клаас замине за Испания или някъде другаде, Пит остава в Нидерландия да се грижи за жребеца Слейпнир, но се скрива и никой не може да го види, докато Синте Клаас не дойде пак следващата година.

КРЕДИТ: Santa Klaas and Black Pete (1919), William Elliot Griffis, превод от английски език Лорета Петкова – ©prikazki.eu 2020, КОРИЦА: Sint Niklaas / Sint Nicolas, Brepols & Dierckx zoon, 1833 – 1911, Rijks Museum

Синте Клаас пристига в град Хоорн, 2019

prikazki.eu