Пепеляшкабалет по приказката на Шарл Перо

Препоръчва се за възраст над 9 год.
99+мин
чете се за

КРЕДИТ: Пепеляшка, балет по Шарл перо, Представят:МУЗИКА: Сергей Прокофиев; Адаптация, Хореография и Мизансцен Рудолф Нуреев
Cinderella – Ballet In Three Acts Op. 87, London Symphony Orchestra; André Previn

Действие I

Пепеляшка е млада жена, която е принудена от мащехата си да слугува в родния си дом. Наближава Пролетния бал и тя помага на втората си майка и доведените си сестри да се подготвят. Говори се, че принцът искал там да си избере съпруга. Докато двете сестри работят върху един нов шал, се скатват за коя е и в кавгата го късват на две.

Двете демонстративно напускат стаята, а мащехата кара Пепеляшка да изчисти останките и да довърши къщната работа преди баща ѝ да се прибере от работа. Откакто баща ѝ се е оженил втори път, Пепеляшка трябва да спи в кухнята до огнището и може да се облича единствено в парцали, покрити със сажди и пепел. Баща ѝ не може да прежали първата си жена и макар че съчувства на дъщеря си, също като нея е изцяло във властта на втората си жена. Срещата им скоро е прекъсната от мащехата и доведените сестри, които раздават заповеди.

По време на вечерята пристига просякиня, която моли за подслон. Мащехата и сестрите се опитват да я прогонят, но Пепеляшка ѝ предлага да остане до огнището в кухнята и ѝ подарява стар чифт пантофи. Просякинята благодари за добрината и напуска, а приготовленията за бала продължават. След като роклите са избрани и приключва един кратък урок по танци, семейството заминава за бала, а бащата неохотно тръгва с тях. Пепеляшка остава сама.

В началото девойката е самотна, но се развеселява като танцува с метлата си и си представя, че танцува с принцът, който сам я е поканил. Внезапно, сякаш от нищото се появява пак просякинята, защото иска да ѝ върне пантофките и да благодари. Пепеляшка гледа в почуда, защото старите пантофите са превърнати в стъклени пантофки за танци. Просякинята сваля своята маскировка и открива на Пепеляшка, че е нейната кръстница фея, и ще ѝ помогне да иде на бала. Призовава на помощ феите на Пролетта, Лятото, Есента и Зимата, а после превръща парцаливата дреха на девойката в прекрасна бална рокля, една тиква и мишки в каляска и коне, а скакалци и водни кончета в лакеи. Тъкмо момичето да тръгне и кръстницата я предупреждава, че магията е в сила само до полунощ. В този час заклинанието ще изгуби сила и всичко ще се върне в предишния си вид. Единствени стъклените пантофки ще останат, защото са подарък за благородството ѝ. После феята призовава дванадесет джуджета. Те трябва да напомнят на момичето да напусне бала преди полунощ. След това Пепеляшка заминава.

Действие II

Пролетният бал е в разгара си, стичат гости от всички краища на кралството, за да танцуват и да изкажат почитанията си на принца. Двете доведени сестри са решени да спечелят благоволението на царския двор като изтъкнат колко са умели в танците, но се провалят за яд и отчаяние на майка си. Принцът се присъединява към тържеството, но е ужасно отегчен от държавните си задължения и от Пролетният бал. Понеже няма никакво желание да се ожени без любов, той отклонява всяка покана за танци, особено тези на противните сестри.

В този миг пристига Пепеляшка в двореца, преобразена до неузнаваемост в прекрасно облечена принцеса. Принцът, заедно с всички други, е омаян от чарът и красотата ѝ. За пръв път кани някого на танц. През цялата вечер двамата са неразделни. Скоро Пепеляшка се превръща в любимка на кралския двор заради грацията и очарованието си, а принцът е необичайно ентусиазиран и весел в нейната компания. Сервират на гостите прекрасна закуска, той ѝ оказва чест като ѝ дава един от трите пшортокала, деликатес донесен от далечно кралство. Пепеляшка дава другите два плода на сестрите си, които са ужасно поласкани от любезността и вниманието на непознатата. Те не успяват да разпознаят сестра си. Принцът извежда Пепеляшка в кралската градина на вечерна разходка, където двамата танцуват и славят любовта, която разцъфва между тях.

Връщат се в балната зала за следващия валс, а Пепеляшка, потънала в щастието си, съвсем е забравила колко е часа. Започва да бие полунощ и при първия удар иззад големия дворцов часовник изскачат дванадесет джуджета и припомнят на Пепеляшка заръката на кръстницата. Ужасена, че ще се преобрази на парцалива слугиня, тя хуква навън пред изумените очи на гостите. Макар че принцът я преследва, тя потъва в нощта, миг преди заклинанието да се развали и в суматохата и бързината губи една от стъклените си пантофки. Сърцето на принца е разбито, защото е загубил своята любима тъй скоро след като я срещнал. Щом намира пантофката, той се заклева, че няма да намери покой докато не я откриое отново.

Действие III

На сутринта след бала, принцът призовава всички обущари в кралството, за да разбере кой и за кого е направил пантофката. Но никой не знае и тогава принцът решава, че тя трябва да е пристигнала отдалече. Отчаяното му търсене го завежда в Средиземноморието, после в Ориента и земите отвъд. Прекосил е света и е срещнал стотици чудно хубави принцеси, но не и своята. Тогава принцът се завръща и започва да претърсва своето кралство, като нарежда всяка девойка, която е присъствала на бала да пробва пантофката.

Отново в дома на Пепеляшка. Любовта е надвила законите на пространството и времето – макар че принцът тъкмо се е събудил след бала, вече е обиколил целият свят и е пак в своето кралство да търси своята любима.

Пепеляшка се събужда и в началото ѝ се струва, че вчерашната нощ е била сън. Докато преживява отново снощните танци, тя намира стъклената пантофка и разбира, че всичко е истина. На закуска сестрите ѝ говорят за бала и спорят коя е впечатлила повече принца. Крамолата им престава, защото пристигат родителите с новината, че принцът пристига и в отчаянието си кара всяко момиче да мери стъклената пантофка.

Щом влиза, той пробва пантофката на сестрите, но напразно! Мащехата настоява, че и тя трябва да пробва пантофката и нарежда на Пепеляшка да ѝ помага. Като се наведжда, за да обуе мащехата си, другата пантофка изпада от джоба ѝ и принцът разпознава своята любима. Тя обува двете пантофки и те съвсем точно ѝ прилягат. Мащехата и сестрите се хвърлят в краката ѝ и молят за милост, а тя им прощава.

Пепеляшка и принцът са преизпълнени с радост, че отново са заедно, а кръстницата фея ги пренася в тайна градина, където те признават любовта си един на друг и се оженват щастливо.

prikazki.eu