Басни & Истории за животни

Леопардът и антилопатаетиопска приказка

Препоръчва се за възраст над 5 год.
1мин
чете се за

Леопардът и антилопата живеели заедно в гората. Той често опитвал да я улови, но все не успявал и затова веднъж ѝ предложил:
– Съседке, защо все бягаш от мен? Та ние можем да бъдем приятели! Аз не ям онова, с което се храниш. Ако положим обет, ти ще ми станеш приятелка и повече няма да се плашиш от мен.
– Какъв обет ще положим? – попитала антилопата.
– Обет за вечно приятелство. Ако някой наруши своята клетва, Господ да убие детето  му.

Антилопата веднага приела. Оттогава тя спяла под едно дърво, а горе в клоните му спял нейният доскорошен враг. Вече не бягала от него и лека-полека започнала да пълнее, но пък така ставала все по-съблазнителна за леопарда и той често мислел дали да не наруши своя обет.

Веднъж той си рекъл: „Всъщност, в тази клетва няма никакъв смисъл, защото аз няма да умра. Ще умре уж детето ми, но аз нямам деца.“
И така, леопардът се хвърлил от дървото надолу към антилопата, ала един клон се забил в корема му и той увиснал на него. Скоро щял да умре.
Антилопата стреснато скочила на крака и изблеяла към леопарда:
– Бе-е, бе-е!
– Приятелко моя, защо ме оставяш сам в това състояние? Нали положихме клетва, че ще умрат децата ни, ако престъпим обета си?
А тя отговорила:
– Май някога и баща ти е положил този обет, а наказанието те застигна сега.

The Leopard and the Bushbuck, Етиопска приказка от района Амхара, ПРЕВОД: Лорета Петкова ©prikazki.eu 2022; КОРИЦА: Африкански фолклорни мотиви;

prikazki.eu