Искам да знам

Как се появила играта сляпа баба

Препоръчва се за възраст над 9 год.
2мин
чете се за

Кой се е замислял как и кога е измислена играта Сляпа баба?! Ето любопитната история на играта. През 996 г. на френския престол се възкачил младия крал Роберт II Капетинг. Той искал да привлече в двора си само храбри и достойни хора. По това време в провинция Лютен живял войник на име Жан Колен, но всички му викали Маляр – по името на старинна бойна секира, с която войникът бил непобедим. Кралят го поканил в своя двор и го посветил в рицарство.

Случило се, че Френското кралство било нападнато и смелият рицар Маляр повел френската войска към бойното поле. В ожесточената битка героят загубил зрението си, но не спрял да се бори до самата победа. Едва когато звукът от тръбата на победата огласил бойното поле храбрият воин се отпуснал на земята и издъхнал.

Кралят бил покрусен от загубата на любимия си пълководец и заповядал в чест на падналия герой всяка година в деня на смъртта му да се разиграва игра, която нарекли Колен-Маляр.

Избирали рицар, който да играе героя и му завързвали очите с кърпа. Рицарят трябвало с голи ръце да „залавя в плен“ тичащите наоколо хора както великият герой направил в последната си битка. Всеки от заловените пленници поднасял венец на гроба на героя. В началото в игрите имали право да участват само рицари, но по-късно изнесли играта на площада и в цялото население взимало участие. Играта станала популярна из цяла Франция, а после се разнесла из Европа и достигнала до България.

КРЕДИТ: Текст © prikazki.eu 2019, Корица: Колекция Кралете на Франция (1837 – 1838), серия картини поръчани от Луи Филип I и рисувани от различни художници за Музей на Историята, Версай

prikazki.eu