Приказка за лека нощ

За децата четенето на глас е много важно и ползите, които носи, са далеч по-големи от удоволствието от самата история. Prikazki.eu помага на родителите да изберат лесно най-подходящата приказка за лека нощ.

Кой не пази топли спомени за вечерите, когато мама или татко ни чете за „лека нощ“?! Да ти четат на глас е такова голямо удоволствие! Но изследване, проведено от издателство Егмонт показва, че за децата ползите от четенето на глас многократно надминават простата радост от самата история. То изостря техния интелект, разпалва въображението им и разширява детската емпатия.

ИЛЮСТРАЦИЯ: Титания, Артър Ракам, 1904

Важно е кой избира историята и как я чете

Изборът на произведение сам по себе си говори, че творбата означава много за този, който е избрал да я чете. Малчуганите инстинктивно усещат това и слушат какво се случва с героите, като ангажират в слушането буквално цялото си тяло. Част от радостта им се дължи на факта, че споделят преживяването с най-важния човек в живота им.

Заедно с мама или татко могат да обсъждат какво се случва в историята, да разглеждат картинките известно време или да прехвърлят прочетеното напред-назад, за да проверят някои подробности, които са пропуснали преди.

Четящият родител има много по-голяма роля от това да чете една след друга думите. Важен е тонът, с който ще изкаже репликите на различните герои, важно е и колко изразително ще прочете описанията, за да успее да докосне и развълнува своя мъничък слушател, така че да откликне на избраната историята.

Как да изберем приказката за „лека нощ“?

Разбираемо е, че децата няма да приемат четящия да се смени насред историята, на която те се наслаждават. От своя страна и родителите понякога имат нужда вечер да разменят ролите си – единия да чете, докато другият си почива. Затова най-добре е приказката за приспиване да може да се прочете наведнъж, т.е. да има подходяща дължина.

Всички творби в prikazki.eu имат приблизителна оценка за времето, необходимо за изразително четене на глас. Използвайте филтъра, за да пресеете само онези творби, които според вас са достатъчно кратки или достатъчно дълги за лека нощ.

Продължителност на приказка върху корицата ѝ. Зададена е в минути, приблизително необходими за изразително прочитане.

Докато разглеждате подбора е достатъчно да маркирате онези, които искате да прочетете, за да добавите отбелязаните приказки в личната си колекция „Любими“.

Добавяне на приказка в колекция „Любими“.

Отворете я и заедно със своя малчуган изберете, какво да прочетете за лека нощ.

Сладки сънища с нашите любими истории за приспиване!

ИЛЮСТРАЦИЯ: Henry Justice Ford (1860 – 1941), The red fairy book – Andrew Lang, 1890

prikazki.eu