Уилям Хенри Баркър

1882 – 1929
Великобритания

Уилям Хенри Баркър е мисионер и бивш директор на държавното училище в Акра, Гана. Съставя сборника West African Folk Tales (Западноафрикански народни приказки), в които включва истории от Нигерия, Гана, Мали, Мавритания и други държави по западното крайбрежие на Африка.

Чест герой в западноафриканския фолклор е Ананси, хитрецът бог на западноафриканските народи. Той се почита като божество и често се превръща в паяк, което в местната култура се счита за твърде лукаво и изобретателно. Ананси Паяка понякога има човешко лице, носи дрехи и се държи като човек, но има осем крака.

Предполага се, че приказките за Ананси са създадени от народа Ашанти в Гана и се предават се от поколение на поколение.

Сборникът на У.Х.Баркър съдържа 18 истории за Ананси и други 17 приказки за животни като леопарди, тигри и слонове. Има също истории за различни дървета и растения. Приказките за Ананси имат тясна връзка с приказките за хитреца заек на Чичо Ремус.

Колекцията се издава за пръв път в Лагос през 1917 година. Приказките, представени на български език от този сборник, се публикуват за пръв път на български език в prikazki.eu.

prikazki.eu