Уилям Елиът Грифис

1843 – 1928
САЩ

Уилиам Е. Грифин е американски писател, автор на повече от петдесет тома в областта на литрераурата, религията, историята и културата. Издава сборници с приказки от Нидерландия, Белгия, Уелз, Япония, Корея, Китай и Швейцария. Въпреки световното признание за богатата си творческа дейност, произведения на автора едва сега, за пръв път се превеждат на български език.

Грифин е роден на 17 Септември, 1843 г. във Филаделфия, щата Пенсилвания. Младият Уилям участва в гражданската война на САЩ, а после следва английска и класическа литература в Rutgers University, Ню Джърси, където се дипломира през 1869. Пътува из Европа около година, след което завършва семинария. Заминава за Япония, където се посвещава на религиозна и преподавателска дейност и работи там в продължение на четири години.

През 1907 година У.Е.Грифин преустановява активната си проповедническа дейност и се посвещава на писане и преподаване. Книгите му, посветени на Япония и японската култура, се радват на голяма популярност. През 1907 японското правителство му присъжда наградата Орден на Изгряващото Слънце, IV-та степен в раздел култура – една от най-значимите награди на страната.

Авторът бил също запален пътешественик. Посещава единадесет пъти Европа, но пътува най-вече в Нидерландия. През 1898 е представен на кралица Вилхемина и е един от само четиримата американци, поканен да членува в Холандското Литературно Общество на Лейден като признание за популяризиране на нидерландската култура, история и традиции. По-късно той е силно привлечен от културното наследство на Белгия и проучва задълбочено влиянието и културния принос на белгийските преселници в Новия Свят.

През 1926 година Япония му присъжда още веднъж наградата Орден на Изгряващото слънце, трета степен.

Грифин е основател и член на Националния Институт за Изкуство и Литература (по-късно преименуван на Американска Академия за Изкуство и Литература), Асоциация на историците в Америка и Американски Институт по Навигация.

Умира в дома си във Флорида на 5-ти февруари 1928 година.