Валерий Карик

1869 – 1943
Норвегия/ Русия

Валери Карик е руски писател, илюстратор и преводач. Роден е в Петербург, Русия, а родът му произхожда от Единбург – Шотландия.

През 1905 авторът рисува карикатури за руски сатирични издания, а през 1908 негови карикатури се появяват в английски, американски, холандски и немски. Октомврийската революция го принуждава, заедно със съпругата си рускиня Олга Михалкова, да емигрират в Норвегия през 1918 и да приемат норвежко гражданство.

В периода 1920 – 1921 активно участва в събиране на помощи за руските писатели и художници, като поддържа връзка с Максим Горки. Събраните средства се изпращат във Финландия, а стоките се прехвърлят през границата. Получава множество благодарни писма, в които се описва крайно тежкото състояние, в което се намират руските интелекектуалци по онова време и колко важна е за тях тази помощ.

Валери Карик заслужава огромно признание за популяризирането на руската култура в Норвегия. Под негово давление 8-ми юни е обявен за „Ден на руската култура“.

Колекционира, преразказва и илюстрира приказки. В Норвегия издава шест сборника. Неговото житейско мото е „Радостта на децата е радостта на света.“ Негови книги с приказки се публикуват в Англия, САЩ, Холандия и Германия.

КРЕДИТ: Текстът е изготвен по материали на The Asker Libraries, The cartoonist Valery Carrick

prikazki.eu