Стоян Михайловски

1856 – 1927
България

Стоян Николов Михайловски е български писател, политик и учен. Роден е в гр. Елена през 1856 година и е потомък на виден възрожденски род.

Творчество му е разнообразно – създава басни, епиграми, афоризми, пародии, поеми, драми. Неговите басни се приемат за класически образци в българската литература.

Стоян Михайловски завършва френския султански лицей „Галатасарай“ в Цариград, а през 1875 година заминава за Франция, за да следва право в университета в Екс ан Прованс.

Занимава се активно с политическа дейност. Преподава в юридическия и в историко-филологическия факултет и е доцент по всеобща литературна история във Висшето училище (днес СУ „Климент Охридски“).

Литературната си дейност започва през 1872 и печата в сп. „Читалище“ (Цариград), сп. „Мисъл“ и в. „Ден“. Aвтор e и на един от най-светлите химни на българската просвета и култура „Кирил и Методий“ („Върви, народе, възродени…“). Михайловски въвежда източния алегоризъм като форма на социална сатира, възражда и актуализира на българска почва кратките сатирични форми: афоризма, епиграмата, апострофа, сатиричната парабола.

Повече в slovo.bg

prikazki.eu