Лефкадио Хърн

1850 – 1904
Япония

Безспорно няма друг писател с по-забележителен принос от Лефкадио Хърн, за популяризирането на японските приказки из западния свят.

Ранни години

Патрик Лефкадио Хърн е роден през 1850 година на остров Лефкада (откъдето идва и името Лефкадио). Майка му Роза е гъркиня, а баща му Чарлз – ирландец. Младото семейство живее трудно в Гърция заради расовите предубеждения по онова време.

Тримата заминават за Ирландия, но обществото и там трудно приема „смесения“ брак. Майка му, болна и самотна, се връща в Гърция, когато малкият Пади е едва на четири години. Три години след това баща му заминава за Индия и оставя седемгодишния си син. Никога повече момчето няма да срещне своите родители.

Отглежда го семейството на баща му, а когато навършва деветнайсет години, го изпращат в Америка. Там започва работа в печатница, но благодарение на писателския си талант скоро започва журналистическа кариера. Пътува много и пише различни книги – на практика на всякаква тематика – издава дори „Готварска книга на Креолската кухня“, която до ден-днешен се счита за безценна.

Лефкадио Хърн в Япония

Писателят пристига в Япония през 1890 по поръчка на американско списание, но завинаги остава там, дълбоко запленен от миналото и традициите на страната. Той се жени в семейство на самураи. За да стане японски гражданин, е осиновен от семейството и получава японското си име Койзуми Якумо.

Една от книгите, посветени на Япония; Семейна снимка със съпругата на писателя; Гробът на писателя в Япония; ИЗТОЧНИК: Wikipedia

Там пише четиринадесет книги – всички посветени на Япония, но най-силно е очарован от японските народни приказки, особено историите за духове и призраци, жанр, известен под името кайдън. Той е автор на знаменитата поредица „Японски вълшебни приказки“, „Момчето, което рисуваше котки“ и др.

Международно признание

Лефкадио Хърн умира през 1904 година. По времето, когато приказките се превеждат на японски – през 1920, в Япония вече е признат за „пазител на японската традиция“, а колекцията му кайдън все още е част от училищната програма в някои японски училища.

Навсякъде в Япония, където писателят е живял, има негови музеи. Освен това, през 2015 в град Тремор, Ирландия е създадена Японска градина в памет на Лефкадио Хърн – там, където малкият Лефкадио се сбогува завинаги с баща си.

КРЕДИТ: Статията е изготвена по материали от The Greenwood Encyclopedia of Folktales and Fairy Tales и Why Lafcadio Hearn’s Ghost Stories Still Haunt Us АВТОР: ©prikazki.eu 2021

prikazki.eu