Хелена Ниблом

1843 – 1926
Швеция

Хелена Ниблом е датско-шведска писателка, художествен критик и виртуозен пианист, но най-голямо признание получава за литературните приказки, които създава.

Хелена е дъщеря на датския художник и преподавател по изобразително изкуство Йорген Роед, а майка ѝ е страстна почитателка на литературата. В семейния им дом в Копенхаген често се събират художници, писатели и интелектуалци. Хелена обича страстно музиката, учи се да свири на пиано и става виртуозна пианистка. През 1864 се омъжва за видния професор по етика Карл Руперт Ниблом от университета в Упсала и двамата се установяват в Швеция.

Там домът им се превръща в място за среща на интелектуалците в Упсала. Изключителните музикални способности на Хелена привличат в нейния салон дори кралски особи.

В началото писателката публикува поеми, кратки разкази и повести. През 1879 излиза неин сборник с приказки и именно той ѝ носи първия забележителен успех.

Йон Бауер, илюстрация по приказката на Хелена Ниблом „Пръстенът“, 1914.

През живота си Хелена Ниблом създава около 80 приказки, в които се смесват шведски фолклорни елементи, древни митове и романтични мотиви. Нейният чувствен стил достига в приказния жанр магична експресивност. Много от най-добрите художници, като Карл Ларсон и Йон Бауер, са вдъхновени от нейните творби и създават прекрасни илюстрации по тях.

Нейни приказки се публикуват тук в prikazki.eu за пръв път на български език.

КРЕДИТ: Текстът е създаден по Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.

prikazki.eu