Елси Спайсър Ийлс

1880 – 1963
САЩ

Елси Спайсър Ийлс (Elsie Spicer Eels) е американска писателка, журналист и фолклорист от иберийски произход. Родена е в Ню Йорк на 21 септември 1880 година.

През 20-те и 30-те години на XX век тя пътува като изследовател на „The Hispanic Society of Amerika in New Yourk“ (Испанска общност в Америка, Ню Йорк) и посещава редица страни в басейна на Атлантическия океан, за да изследва местния фолклор и да проследи влиянието и разпространението на испанското народно творчество и традиции из колониалните земи. В резултат на своите изследвания тя публикува няколко тома с кратки приказки и легенди, основани на устната традиция на посетените региони, включително Бразилия и зорите.

Fairy Tales from Brazil (1917), Tales of Giants from Brazil (1918), The Islands of Magic Legends, Folk and Fairy Tales from the Azores (1922), South America’s Story (1931), Tales of Enchantment from Spain (1950)

Някои от нейните бразилски приказки са вдъхновени и повлияни от колекцията на Sílvio Romero (Силвио Ромеро) „Popular Tales from Brazil“ (Популярни приказки от Бразилия).

Авторката умира на 82-годишна възраст в Ню Йорк.

Тук, в библиотеката на prikazki.eu са представени избрани нейни приказки. Близо 100 години от своето създаване, те са преведени от нас за пръв път на български език.

prikazki.eu