Димитър Шишманов

1889 – 1945
България

Димитър Шишманов е забележителен български писател, интелектуалец, дипломат и политик. Още с първите си публикации се превръща в един от най-популярните български писатели.

По статистика на Народна библиотека през 30-те години на миналия век е един от най-четените автори. Творбите му са преведени на английски, немски, френски, гръцки, румънски и хърватски езици. За него именития поет и журналистХристо Огнянов пише:

Писател, с когото България би се представила достойно сред европейските интелектуалци…

Христо Огнянов

Димитър Шишманов е роден през 1889 година в София в семейство на видни български интелектуалци. Син е на филолога проф. д-р Иван Шишманов и журналистката Лидия Шишманова. Внук е на проф. Михайло Драгоманов.

Той завършва гимназия в София през 1907 и право в Женевския университет през 1913, след което работи в съдебната система. През този период започва да публикува първите си произведения, които му носят изключителна популярност. Той е автор на няколко драми, повести и разкази, емблематични за междувоенния период в историята на българското изкуство.

От 1935 до 1940 г. Димитър Шишманов е пълномощен министър на България в Атина, а от 1940 до 1943 г. е главен секретар на Министерството на външните работи в кабинета на проф.Богдан Филов.

През есента на 1943 става министър на външните работи и изповеданията и остава на поста до лятото на 1944 г. След Деветосептемврийския преврат през 1944 е арестуван и съден от Първи състав на т.нар. Народен съд.

Отляво надясно: С родителите си, С Б.Филов в Атина, Пред Народния съд, Паметник на жертвите на Народния съд.

Противоконституционния Народен съд произнася смъртна присъда на 1 февруари 1945 и в същия ден Димитър Шишманов е убит заедно с други 150 човека – всички регенти, царски съветници, цялото правителство на България, депутати и висши военни.

Навързаните на вериги хора са откарани с камиони до дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. Разстрелвани са един по един. Проф.Александър Станишев – световно известен медик е бил принуден да констатира смъртта на убитите. Последен убиват него – застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия.

В памет на най-близкия си приятел Димитър Шишманов, големият български композитор Панчо Владигеров създава своята „Есенна елегия“.

Смъртната присъда е отменена през 1996 от Върховния съд.

През комунистическия режим творчеството на Димитър Шишманов тъне в забвение. Благодарение на упорития труд на писателката Мария Галишка-Владимирова и Паула Савова-Тюмел (потомка на фамилията) в нашата култура се завръща литературното наследство, останало ни от Димитър Шишманов.

Част от книгите на Д.Шишманов: „Любими приказки на баба“ (2000 г.), „Блянове край Акропола” (2009 г.), „Достойни ли сме?” (2016 г.), „Генерал Сава Савов“ и биографията на проф.Елена Михайловска, по която е създаден и документален филм.
prikazki.eu