Адел М. Фийлд

1839 – 1916
САЩ

Адел Марион Фийлд е американска активистка, мисионер, учен и писател. Тя е родена на 30 март 1839 в Ню Йорк и през 1860 завършва New York State Normal School. Адел е на 27 години, когато годеникът ѝ заминава за Тайланд като мисионер. Тя го последва, но пристига само за да разбере, че е починал преди седмица. Вероятно тази трагедия е причина никога да не се омъжи.

Фийлд активно работи жените да имат право да гласуват, но през 1894 опитът за поправка на конституцията на щата Ню Йорк пропада. Заедно с още шест активистки основава Лига за Политическа Просвета, която да се бори за политическа свобода на жените. Три години след смъртта на Адел – през 1919, поправката е приета.

Фийлд използва своето имущество и статус в американското общество, за да основе баптиска мисия в Китай. Пише много, но получава най-голямо признание за книгите си, посветени на живота и традициите на населението в Китай, речници и учебници по диалект Шантоу.

Второ издание на „Китайски вълшебни приказки“, Адел М.Фийлд, 1912, Илюстрации Го Ленг.
Първото издание излиза под заглавието „Chinese Nights’ Entertainment“, 1889

По време на престоя си в Китай Адел М. Фийлд събира и записва множество народни китайски приказки. В предговора на сборника си „Китайски вълшебни приказки“ авторката споделя:

„Тези приказки са чути и записани от автора така, както са разказани между годините 1873 и 1889 на диалекта Шантоу от хора, които не могат да четат. Разказвачите ме развличаха с приказки през дългите нощи, докато бавно пътувахме с дървена лодка или пък вечер на мъждивата светлина в някоя местна къща, заобиколена от жени и дечица с очи като бадеми. Историите идват от източния край на Гуандун, провинция в Южен Китай. Авторът не знае някога да са записвани на европейски език и дали могат да се прочетат в някоя китайска книга.“

Произведения

prikazki.eu